Dve sú viac ako štyri, hovorí trnavská kampaň počas Európskeho týždňa mobility 2020

    Navigácia
  • Domov
  • NewsDve sú viac ako štyri, hovorí trnavská kampaň počas Európskeho týždňa mobility 2020

Dve sú viac ako štyri, hovorí trnavská kampaň počas Európskeho týždňa mobility 2020

Začína sa Európsky týždeň mobility, ktorý v tradičnom termíne 16. až 22. septembra prináša tému udržateľnej mestskej dopravy. Táto téma je Trnave blízka, preto aj tento rok pripravila samospráva množstvo aktivít, ktorých cieľom je podporiť nemotorovú dopravu v meste a motivovať jeho obyvateľov, aby viac využívali ekologické formy prepravy.

„Aktuálny ročník sa nesie v duchu hesla Čistejšia doprava pre všetkých a odráža ambiciózne ciele uhlíkovo neutrálneho kontinentu do roku 2050, ako stanovila Európska komisia v rámci Európskej zelenej dohody. V našej lokálnej kampani sme k tomu pridali motto Dve sú viac ako štyri, pretože práve chodci či cyklisti zanechávajú omnoho menšiu uhlíkovú stopu než motoristi, a práve takéto formy dopravy nám pomôžu priblížiť sa cieľu,“ hovorí Petra Vráblová zo Zdravého mesta Trnava, ktorá koordinuje kampaň ETM za Mesto Trnava.

Program Európskeho týždňa mobility 2020:

16. septembra ako symbol prechodu zo štyroch kolies na dve (kolesá či nohy) zapečatíme na nádvorí radnice osobné auto, ktoré tu ostane počas celého týždňa. Mestská polícia mesta Trnava si pre deti pripravila rôzne aktivity zamerané na bezpečnú dopravu.

17. septembra máme spoločne s mestskou políciou v pláne odštartovať pilotnú hodinu dopravnej výchovy na trnavských základných školách.

18. septembra budú pred radnicou pripravené tradičné Raňajky pre nemotoristov: medzi 7.00 a 9.00 hod. si môže každý cyklista, peší či cestujúci verejnou dopravou prísť zdarma pochutnať na kávičke, ovocí a dobrom pečive.

21. septembra sa o 18.30 hod. tešíme na všetkých priaznivcov zdravej chôdze v Kamennom mlyne na lekcii Nordic Walkingu pod vedením kvalifikovaných inštruktorov.

22. septembra je o 16.00 hod. v Kine Hviezda pripravené bezplatné premietanie filmu Ľudský rozmer. Čo sa stane, keď do stredu našich výpočtov umiestnime človeka a jeho potreby? Architekt – vizionár Jan Gehl a jeho kolegovia sa snažia oslobodiť mestá od nadvlády automobilov a vytvoriť priestor pre chodcov a cyklistov. Chcú navrhovať mestá ako miesta pospolitosti a blízkosti a „vziať späť verejný priestor.”
Kino Hviezda okrem toho v tento deň premieta komédiu Raoul Taburin o francúzskom opravárovi a dodávateľovi bicyklov, ktorý sa nevie bicyklovať. Predstavenie sa začína o 18.00 hod., vstupné je 5 eur.

22. september je vyhlásený za Deň bez áut. Pri tejto príležitosti bude cestovanie verejnou dopravou zadarmo pre každého, kto sa preukáže platným vodičským preukazom. Nechajte teda autá doma a presuňte sa po meste autobusmi, pomôžete tak znížiť uhlíkovú stopu.

„Počas Európskeho týždňa mobility odmeníme všetkých, ktorí využívajú zdieľané elektrobicykle Trnavského bikesharingu či mestskú autobusovú dopravu. Namiesto dvoch eur zaplatia za vstup do mestskej plavárne Zátvor iba 50 centov. Stačí predložiť svoju bikesharingovú kartičku alebo aktuálny cestovný lístok,“ hovorí P. Vráblová.

V rámci ETM 2020 sa uskutočnia aj skúšobné jazdy pre členov testovacej skupiny mestských cargobicyklov a spoločné fotografovanie účastníkov súťaže Do práce na bicykli.

Okrem aktivít, ktoré na tento týždeň pripravuje mesto Trnava, sa môže do Európskeho týždňa mobility zapojiť i široká verejnosť zdieľaním fotografií Instagrame pod hashtagom #europskytyzdenmobility a označením profilu @mesto_trnava.