Národný týždeň charity rozbúcha srdcia pre pomoc

    Navigácia
  • Domov
  • NewsNárodný týždeň charity rozbúcha srdcia pre pomoc

Národný týždeň charity rozbúcha srdcia pre pomoc

Od 29. 5. do 5. 6. oslavujeme Národný týždeň charity. Podujatie, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na sociálne odkázaných ľudí a ľudí v núdzi, predstaví ich príbehy aj dôležitosť služieb, ktoré Charita na Slovensku poskytuje. Tento ročník pozývame ľudí rozbúchať ich srdcia pre pomoc.

V uplynulom roku sme mali možnosť uvedomiť si núdzu ľudí, ktorí nemajú domovy a detí, ktoré nemajú rovnaké šance na vzdelanie. Rovnako sme kvôli pandémii okúsili, že strata životných istôt nemusí byť vinou nášho konania, ale vecou nepriaznivých okolností. Počas nasledujúceho týždňa chce preto aj Charita na konkrétnych príbehoch ukázať, že odsúdenie nie je na mieste.  „Ak nás pandémia mala niečo naučiť, je to práve to, že naša pomoc má obrovský zmysel,“hovorí generálny sekretár SKCH Erich Hulman. „Hrdinstvom núdznych je prísť a zaklopať na dvere. Prísť a hľadať cestu, z ulice, od násilníka, zo závislosti alebo cestu, ako sa postarať o deti. Hrdinstvo, ktoré ostáva nám, je nenechať ich prosbu bez odpovede.“

Bohatý online program aj diskusie naživo

Časť Národného týždňa charity sa pre aktuálnu pandemickú situáciu odohrá vo virtuálnom priestore. Podujatie otvorí živý prenos sv. omše celebrovanej o. Babjakom, ktorý 29. mája o 18.00 h odvysiela Rádio Lumen. Na sociálnych sieťach následne Charita postupne deň po dni predstaví svedectvá klientov, ktorí vo svojich životoch dokázali zvrátiť nepriaznivú situáciu. Gabriela žila v neharmonickom vzťahu a jej partner ju zo dňa na deň vyhodil z domu, s malým dieťaťom a tehotnú. Anton vyrastal v rodine, kde sa pilo a fajčilo, sám preto prepadol alkoholu a niekoľko rokov žil na ulici v nedôstojných podmienkach. Verejnosť bude môcť prostredníctvom videí vstúpiť do školy, ktorá vzdeláva zdravotne znevýhodnených žiakov, do zariadenia, v ktorom nachádzajú útočisko ľudia s duševnými ochoreniami, ako aj do domu pokojnej staroby, v ktorom seniori prežívajú radostnú jeseň života.   

Pre verejnosť je pripravených aj niekoľko sprievodných podujatí. Dňa 31. mája môžete prispieť do reťazovej potravinovej zbierky v Piešťanoch pre ženy, ktoré zažili domáce násilie. Nahliadnuť do charitnej pomoci vás pozývame 2. júna v komunitnej kaviarni Trnavskej arcidiecéznej charity Špitálik na Hlavnej 43. Od 10.00 h až do večera tu budú prebiehať zaujímavé diskusie sprevádzané živou hudbou. Deň detí spestrí online koncert, ktorý pripravila Spišská katolícka charita. Vystúpia známe osobnosti aj deti z charitného zariadenia.

Program

TRNAVA

V stredu 2. júna od 10. hodiny do 18. hodiny môže verejnosť v rámci Národného týždňa charity navštíviť bazár kníh spojený s diskusiami. Trnavskej arcidiecéznej charite darovali ľudia v zbierke viac ako tisíc zaujímavých publikácií, ktoré im doma zaberali miesto, no chceli im dať druhé využitie. Knihy budú rozložené na pešej zóne pred hlavnou budovou charity, tiahnuť sa budú podbráním až do dvora. Tu, v kaviarni Špitálik, si ľudia budú môcť vypočuť diskusie so zamestnancami charity na témy Keď žena volá o pomoc, Na staré kolená na obtiaž? a Život bez strechy nad hlavou. Popoludní bude hosťom kaviarne Lukáš Latinák a na záver zahrajú Vrbovskí víťazi. 

Diskusie v Špitáliku

11. hod. KEĎ ŽENA VOLÁ O POMOC  Do núdze sa dostáva čoraz viac žien, matiek, ktoré na výchovu svojich detí zostali samé. Pomoc hľadajú aj v piešťanskom Centre pomoci človeku. Prichádzajú tam v situácii, keď nemajú peniaze na základné životné potreby pre seba a deti. Nejde len o ženy, ktoré žijú na hranici chudoby, ale aj o tie, ktoré mali svoj domov, prácu, vzdelanie, no ich životy zasiahol rozvod, choroba, smrť rodinného príslušníka alebo domáce násilie.  DISKUTUJÚ: O pomoci ženám v núdzi rozprávajú zamestnankyne centra Simona Petrušová a Edita Karabová. 

13. hod. NA STARÉ KOLENÁ NA OBTIAŽ? Stovky seniorov žijú osamelo vo svojich domácnostiach. Ich deti pracujú v zahraničí alebo žijú vo vlastnom kolotoči povinností. Na rodiča – seniora – často nezostáva čas. Kto sa však postará o starého človeka, ktorý má často vážne zdravotné problémy? Môžu si slovenskí seniori z dôchodku dovoliť opatrovateľku? Čo všetko opatrovateľka robí a dostáva za to patričné ohodnotenie?  DISKUTUJÚ: Adriana Krajčovičová, vedúca opatrovateľskej služby Trnavskej arcidiecéznej charity a Janka Barancová, opatrovateľka.

14. hod. ŽIVOT BEZ STRECHY NAD HLAVOU  Podľa záznamov charity žije na ulici v Trnave približne 250 ľudí. Prečo sa dostali do takejto situácie? Aký je život na ulici? Nakoľko im môžeme pomôcť a chcú vôbec zmeniť svoju situáciu? O svoje skúsenosti sa podelia tri zamestnankyne Trnavskej arcidiecéznej charity, ktoré s ľuďmi bez domova pracujú každý deň v Centre pomoci človeku v Trnave.   DISKUTUJÚ: Vladimíra Kloknerová, Mária Altofová a Michaela Peterková z Centra pomoci človeku v Trnave 

15. hod. LUKÁŠ LATINÁK MÁ SRDCE CHARIŤÁKA   Prečo začal obľúbený herec robiť aj s kamarátmi charitu? Čo pre neho znamená pomoc a kto v živote najviac pomohol jemu? Hosťom kaviarne Špitálik bude Lukáš Latinák.
17. hod. VRBOVSKÍ VÍŤAZI  Vystúpenie hudobno-pracovnej skupiny bratov Jobusovcov je vždy zárukou jedinečného zážitku. Hrajú takzvaný priemyselný folklór, využívajú neštandardné, podomácky vyrábané hudobné nástroje a ich texty sú plné satiry a úsmevných myšlienok.  Diskusie moderuje Jana Nunvářová. 

PIEŠŤANY 

V pondelok 31. mája o 10. hodine preberie pod svoje krídla zbierku potravín a drogérie s názvom Malý nákup – veľká pomoc ďalší pokračovateľ. Po Strednej odbornej škole obchodu a služieb bude v štafete pokračovať Cirkevná spojená škola. Potreby pre ľudí v núdzi, ktorým pomáha Trnavská arcidiecézna charita vo svojom piešťanskom Centre pomoci človeku zbierajú jednak žiaci s ich rodinami, ale aj verejnosť. Tá ich môže prinášať práve na miesto aktuálne zastrešujúcej školy. Malý nákup – veľká pomoc prináša dve dôležité posolstvá, že sú stále medzi nami ľudia, ktorí potrebujú pomocnú ruku v zložitej životnej situácii a tiež, že každý z nás sa môže stať súčasťou reťaze pomoci. Do zbierky sa pred spomínanými školami zapojili aj OZ Arta, Gymnázium Pierra de Coubertina a Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera. Pozývame vás na symbolické odovzdanie štafety zbierky Malý nákup – veľká pomoc. Stretneme sa o 10. hodine pred Spojenou cirkevnou školou na  Štefánikovej ulici.    

Rozbúchaj srdce pre pomoc: Beh pre charitu   Novinkou podujatia je Beh pre charitu. Jeho cieľom je pripomenúť účastníkom veľkosť námahy a vôle, ktoré preukazujú ľudia v núdzi práve na ceste z ťažkej situácie. Beh svojou účasťou podporí aj známy šprintér a slovenský rekordér Ján Volko, ktorý je zároveň ambasádorom Národného týždňa charity 2021.  Venovať svoje kilometre ako symbolické uznanie ľuďom, ktorí sami zápasia s núdzou, môžete na www.charitapomaha.sk/tyzden-charity/. Na stránke sa jednoducho prihlásite a zadáte už zabehnuté kilometre alebo tie, na ktoré sa odhodlávate. Aby sa myšlienka šírila, Charita pozýva podporiť beh vlastnou fotografiou z bežeckej trate aj na sociálnych sieťach s označením Charity a hashtagom #SrdcomCharitak alebo #BehPreCharitu. 

Podujatie Národný týždeň charity organizuje Slovenská katolícka charita (SKCH) v spolupráci s 10 diecéznymi a arcidiecéznymi charitami, ktoré prevádzkujú spolu približne až 300 zariadení a služieb po celom Slovensku. V Charite nachádzajú útočisko hendikepovaní a chorí, seniori, deti, ženy zažívajúce násilie, obete obchodovania s ľuďmi, mladí dospelí vychádzajúci z ústavnej starostlivosti, bývalí trestanci, ľudia prekonávajúci závislosť, sociálne slabí aj ľudia bez domova. Viac informácií na www.charitapomaha.sk.