Spravme kroky v správnom čase, hovorí tohtoročný Európsky týždeň mobility v Trnave

    Navigácia
  • Domov
  • NewsSpravme kroky v správnom čase, hovorí tohtoročný Európsky týždeň mobility v Trnave

Spravme kroky v správnom čase, hovorí tohtoročný Európsky týždeň mobility v Trnave

Témou Európskeho týždňa mobility v roku 2021 bude Bezpečne a zdravo udržateľnou dopravou. Aktivity v tomto duchu sa už čoskoro rozbehnú v stovkách miest po celej Európe vrátane Trnavy a budú reagovať na štyri ústredné motívy – duševné a fyzické zdravie, bezpečnosť a pandémiu koronavírusu.

„Hoci bol minulý ročník poznačený obmedzeniami týkajúcimi sa ochorenia COVID-19, zaznamenal druhý najvyšší počet registrácií v histórii – takmer 3 000 miest z 53 krajín. Aj tento rok sa očakáva vysoká účasť a Trnava pri tom nemôže chýbať. Aktuálna kampaň bude ľudí motivovať, aby sa zapojili do 20. ročníka Európskeho týždňa mobility pod tohtoročným sloganom Buďme zdraví, cestujme ekologicky,“ hovorí koordinátorka ETM v Trnave Petra Vráblová zo Zdravého mesta Trnava. 

Európsky týždeň mobility 2021 upriamuje pozornosť na vzťah medzi duševným zdravím a mestskou mobilitou. S týmto cieľom Zdravé mesto Trnava pripravilo špeciálnu walkability map, teda mapu dostupnosti rôznych bodov záujmu v našom meste pre chodcov. Umiestnená je na dvoch dopravných uzloch – na Šrobárovej ulici a na autobusovej stanici. Táto ľahko čitateľná mapa zobrazuje dobu pešieho presunu od jedného bodu k druhému v rámci Trnavy a nesie podtitul Spravme kroky v správnom čase. Ten vystihuje aj ďalšie pripravované aktivity a pripomína, že stojíme na križovatke a môžeme si vybrať, ktorou cestou sa vydáme – metaforicky i doslova.

Namiesto obvyklých Raňajok pre nemotoristov Mesto Trnava tento rok prináša tzv. lunch walking. „Inšpiráciou nám bola kolegyňa z mestského úradu, ktorá počas obedňajších prestávok v práci začala s pravidelnými prechádzkami po meste. Pomáhali jej napraviť dlhé obdobie lockdownu a homeofficu, kedy nemala dostatok pohybu, čo sa odzrkadľovalo na jej fyzickej aj psychickej pohode. Radi by sme preto podporili nielen ostatných zamestnancov, ale i širšiu verejnosť v takejto či podobnej aktivite. Urobme viac správnych krokov v správnom čase,“ vyzýva P. Vráblová.
Ten, kto v daný deň prejde aspoň 2 500 krokov (stačí sa nimi preukázať na fit náramku či v mobilnej aplikácii) a príde medzi 10.30 a 13.30 h do kaviarne Špitálik na Hlavnej 43 (v sídle Trnavskej arcidiecéznej charity), dostane ako odmenu bagetu a jablko. Ak budú mať chuť aj na kávu a koláčik, bude ich to stáť ďalšie kroky k druhému stanovišťu na Trojičnom námestí.

V stredu 22. septembra nás čaká už tradičný Deň bez áut. Tento rok premení Radlinského ulicu na oddychovú zónu, ktorá bude patriť chodcom, športovcom a umelcom. Od od 12. hodiny bude pre autá uzavretá a budú sa tu dať čítať knihy, kúpiť občerstvenie či len tak si posedieť, vypočuť si hudobné vystúpenie, pozrieť si dokument Na Liberte okolo Slovenska, vybicyklovať” si nápoj a mnoho ďalšieho.

Okrem toho sa na uzavretej Radlinského ulici o 17. hodine uskutoční testovacia jazda cargo elektrobicyklov pre záujemcov, ktorí chcú byť súčasťou projektu Trnavská rodina na kolesách. Stačí vyplniť online dotazník a absolvovať spomínanú skúšobnú jazdu. Rodiny s deťmi, ktoré splnia tieto podmienky, si potom budú môcť cargo bicykle požičiavať na cyklovýlety po Trnave.

Počas Dňa bez áut sa budeme venovať aj kolobežkám – novodobému fenoménu nielen v Trnave: „V uliciach nedávno pribudli zdieľané elektrické kolobežky. Našim cieľom je počas Európskeho týždňa mobility predstaviť tento trend mestskej mikromobility a upozorniť používateľov na zásady bezpečnej a ohľaduplnej jazdy,“ hovorí Anna Tamajková zo Zdravého mesta Trnava. V spolupráci s prevádzkovateľom zdieľaných elektrokolobežiek budú od 13. hodiny na Radlinského pripravené bezplatné jazdy.

„Súčasťou mikromobility v mestách sú aj mamičky s kočíkmi a deťmi. Tento rok sme si ich vytipovali ako cieľovú skupinu a oslovili sme ich s projektom Bezpečne s kočíkom, na ktorom sa dozvedia o bezpečnom pohybe v meste a o bezpečnostných prvkoch kočíkov,“ dopĺňa P. Vráblová.

Počas ETM sa Trnavčania môžu tešiť aj na malú pouličnú výstavu ilustrácií amerického autora Andyho Singera. Jeho diela vtipnou formou reagujú na aktuálne dopravné témy a problémy, odkazujú na ekológiu, zdravý pohyb i zdravý rozum. Sám autor je známy svojím zanietením pre alternatívne druhy mobility ako cyklistika či hromadná doprava a pre hľadanie ekologických riešení. Jeho ilustrácie bude možné vidieť vo viacerých objektoch na pešej zóne na Hlavnej ulici.

„Pri pohľade späť na dve úspešné desaťročia celoeurópskej kampane chceme i naďalej podporovať ekologické, bezpečné, inkluzívne a dostupné iniciatívy v rámci mobility. Sme radi, že na zmeny reagujú aj prevádzkovatelia v centre mesta – žiadajú cyklostojany či využívajú pôvodné parkovacie miesta ako parklety,“ približuje A. Tamajková „Požiadali sme ich preto v rámci tohto ročníka o spoluprácu – do svojho výkladu či okolia predajne umiestnia rôzne inštalácie, ktoré súvisia o s mobilitou a zároveň vyjadrujú predmet ich činnosti. Prevádzky či inštitúcie, ktoré sa zapojili, spoznajú Trnavčania podľa nálepky Robím správne kroky. Veľmi sa tešíme na ich kreativitu a veríme, že tým zaujmú aj okoloidúcich.“

Program Európskeho týždňa mobility 2021 v Trnave

16. – 18. septembra

Walkability map (Šrobárova a Staničná ulica)

Pouličná výstava ilustrácií Andyho Singera (pešia zóna, Pracháreň)

Inštalácie na tému Robím správne kroky (prevádzky a inštitúcie v centre mesta)

19. septembra

Cyklopreteky Okolo Slovenska a sprievodné podujatie Energia na kolesách (Trojičné námestie)

Stánok Zdravého mesta Trnava (Trojičné námestie)

20. septembra

Lunch walking(štart v Špitáliku na Hlavnej ulici)

21. septembra

Bezpečne s kočíkom (16.30 h v Sade Antona Bernoláka)

22. septembra

Deň bez áut (od 13.00 h na Radlinského ulici)

  • oddychová zóna
  • detský kútik
  • čitáreň
  • stánok Zdravé mesto Trnava
  • Bikelab – vybicykluj si svoj nápoj
  • Bezpečne na kolobežke – cvičná dráha
  • Medové motúzy – tvorivá dielnička
  • prezentácia nového projektu Bicyklovanie neobmedzené vekom
  • hrá a spieva Tomáš Mikulka (14.00 – 16.00 h)
  • U. F. O. Špačince – Ultimate Frisbee Team (15. 30 – 16.30 h)
  • Cargo bicykle – testovacie jazdy (17. 00 – 18.00 h)
  • premietanie Na Liberte okolo Slovenska (19.00 h)